Div. Antenne tuner i både billige og dyre udgaver til HF radio ๐Ÿ˜‰

Antenne tuner til HF Amatørradio , er en hel religion , som alt andet indenfor amatørradio ๐Ÿ‘๐Ÿ˜‰

Hvad er en antennetuner ??

Det er et “ Tilpasnings led “ som sættes imellem radioen og antennen , som gør at antennen passer til div. Bånd eksempelvis - 10-11-20-40-60-80-160 meter , og får den korrekte impedans 

Da det bliver for omkostnings tungt at have en antenne der passer direkte til hvert radio bånd , så køber man en antenne F.eks : WINDOM FD-4 - G5RV - OSV OSV 

Så kan man  forlænge og forkorte antennens impedans ,så at amatørradioen på HF , har det korrekte swr forhold , så antennen passer til de radio bånd, som man ønsker at køre på af antennen.

Der fåes antenne tunere i rigtig mange typer og prisklasser , som både er manuel eller automatisk tilpasning , hvor de modeller som er automatiske er med kabel som passer til HF radio , og med hukommelse , som husker tilpasningen , som skal ligge indenfor 1:1 - 1:3 , for at få max effekt ud i din antenne.

Du kan både købe brugte og nye antenne tunere fra kr. 500 - 4500 , alt efter hvor nøjagtige og hvor meget effekt de skal kunne klare, nogle laver selv deres antennetuner , ud af ombyggede tunere fra hf skibsradioer.

De fleste store og dyre HF Amatørradio har en standard antennetuner indbygget.

Herunder kommer slideshow med forskellige typer af antenne tunere ๐Ÿ‘๐Ÿ˜‰

Diagram over simpel antennetuner

Automatisk antennetuner , F.eks kan køre på Icom , yaesu , Alinco , kenwood

En antennetuner bygget til at sidde tæt på antennen udenfor

En manuel MFJ antennetuner , af god kvalitet

Et kig indeni i en antennetuner , hvor man kan se de store spoler til tilpasning af antennen